In mei wordt tegelijk met je werknemers- of ambtenarenpensioen een vakantietoeslag uitbetaald, op voorwaarde dat je die maand pensioen ontvangt. Het bedrag varieert afhankelijk van de regeling waarin je hebt gewerkt.

Als je een werknemerspensioen hebt, is het bedrag in mei 2024 vastgesteld op:

  • 1.171,92 bruto, tegen index 176,06, voor het pensioen tegen het alleenstaanden- of overlevingspensioen. Indien overbruggingstoelage, geen vakantietoeslag;
  • 1.464,91 bruto voor het pensioen tegen het gezinstarief;

De vakantietoeslag kan niet hoger zijn dan het pensioen voor de maand mei, anders is het beperkt tot dat pensioen. In bepaalde gevallen kan een toeslag van 47,141910% worden toegekend en mag de totale som (beperkte vakantie-uitkering + toeslag) niet hoger zijn dan de volledige vakantie-uitkering.

Tijdens het 1ste jaar van je pensioen ontvang je geen vakantiegeld tenzij je tijdens het voorgaande kalenderjaar een vervangingsinkomen hebt ontvangen (ziekte, invaliditeit, werkloosheid of SWT).

Pas vanaf het 2de jaar ontvang je een vakantiegeld, waarvan de hoogte in verhouding staat tot het aantal maanden dat je in het 1ste jaar pensioen hebt ontvangen. 

Als je een ambtenarenpensioen hebt, ontvang je vakantiegeld al op 1 mei van het lopende jaar:

  • Je minstens 60 jaar oud bent;
  • De som van je rustpensioen en alle andere pensioenen en gelijkaardige voordelen, Belgische of buitenlandse, maximaal € 2.808,95 bedraagt;
  • Je pensioen  niet verminderd is als gevolg van inkomsten uit bijkomende beroepsactiviteiten of vervangingsinkomsten.

Voor een overlevingspensioen voor ambtenaren moet je op 1 mei van het lopende jaar:

  • Minstens 45 jaar oud zijn, tenzij je minstens 66% blijvend invalide bent of 1 kind ten laste  hebt dat recht heeft op kinderbijslag;
  • Niet hertrouwd zijn ;
  • De som van je overlevingspensioen en alle andere Belgische of buitenlandse pensioenen en gelijkaardige voordelen bedraagt maximaal € 2.247,16;
  • Je pensioen is niet verminderd als gevolg van inkomsten uit bijkomende beroepsactiviteiten of vervangingsinkomsten.

Een wees of een als zodanig erkend kind kan aanspraak maken op vakantiegeld als in mei 2024:

  • De som van zijn/haar ambtenarenpensioen en alle andere Belgische of buitenlandse pensioenen en gelijkgestelde voordelen beperkt is tot € 2.247,16 bruto;
  • Zijn/haar pensioen niet verminderd is ten gevolge van te hoge aanvullende beroepsinkomsten of als gevolg van een vervangingsinkomen.

Brutobedragen in mei 2024:

Bron : Fediplus

Een aanvulling op de vakantie-uitkering wordt onder bepaalde voorwaarden alleen toegekend aan begunstigden van:

  • rustpensioengerechtigden die op 1 mei van het lopende jaar minstens 60 jaar oud zijn en recht hebben op een gewaarborgde minimumtoeslag.
  • overlevingspensioengerechtigden die recht hebben op een gewaarborgde minimumtoeslag en van wie het overlevingspensioen niet geschorst werd wegens overschrijding van de toegelaten inkomensmaxima.

Bron : Fediplus

De som van het vakantiegeld en het aanvullend loon is beperkt tot het totale bedrag van alle ambtenarenpensioenen die in mei betaalbaar zijn.

Het gezinstarief wordt toegekend aan gehuwde gepensioneerden van wie de andere echtgeno(o)t(e) geen inkomen heeft of een klein pensioen dat beperkt is tot 107,91 euro per maand.

Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste pensioentrends en financiële strategieën.