De nieuwe Waalse regering doet wat in Vlaanderen reeds een tijdje aan de gang is, namelijk het aantal statutairen verminderen. Zij kosten immers een stuk meer omwille van de eigen berekening van het pensioen. In tegenstelling tot de berekening van het pensioen bij zelfstandigen en werknemers wordt het pensioen bij statutaire ambtenaren berekend op het gemiddelde loon van de laatste 10 jaren en niet op de volledige loopbaan, waarin ook financieel minder goede jaren zijn opgenomen. 

In Vlaanderen worden onder meer daarom minder statutaire benoemingen doorgevoerd en worden nieuwe ambtenaren in vele gevallen contractueel, en dus opzegbaar volgens de regels van de privésector, en met een pensioen berekend op de hele loopbaan, deels betaald door de eigen bijdragen van de werknemers. Omdat het werknemerspensioen door allerlei overheidsingrepen aan de lage kant is (gemiddeld nu rond de 1.700 euro bruto) genieten velen van een aanvullend pensioen, dat praktisch niet bestaat bij statutaire ambtenaren.

Wallonië heeft een groter aantal statutaire ambtenaren dan Vlaanderen. De nieuwe regeringsploeg ziet in dat die situatie financieel steeds moeilijker houdbaar is. Ook gemeenten stellen dit vast, zij dienen bvb zelf in te staan voor de betaling van de pensioenen van hun statutaire ambtenaren, en dat aantal groeit erg snel de laatste jaren. De roep naar overheidshulp is groot …

Wil je meer weten over dit onderwerp ?
Contacteer dan Fediplus op 02 514 14 44 of via info@fediplus.be.

Je vindt basisinfo op www.fediplus.be

Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste pensioentrends en financiële strategieën.