De recente internationale handelsspanningen, gekenmerkt door een escalatie van douanerechten tussen grote economische machten, hebben de mondiale financiële omgeving aanzienlijk geschokt. Voor pensioenspaarders in België roept deze situatie een cruciale vraag op: is het verstandig om nu je kapitaal op te nemen of is het beter om geduldig te blijven?
Ten eerste moeten we onderscheid maken tussen de twee belangrijkste pensioenspaarproducten die beschikbaar zijn in België:
De geschiedenis van de financiële markten leert ons een fundamentele les: periodes van volatiliteit zijn tijdelijk. Verkopen tijdens een neerwaartse fase betekent dat je een latent verlies omzet in een definitief verlies. Op lange termijn hebben de markten systematisch hun veerkracht en herstelvermogen bewezen.
Het Belgische fiscale kader bevoordeelt duidelijk geduld:
Ter herinnering: in 2025 is het maximale stortingsbedrag vastgesteld op 1.350€, wat een belastingvermindering van 337,50€ (25%) oplevert.
Merk ook op dat de belasting van 8% op je pensioensparen wordt geheven op de dag van je 60ste verjaardag, of je je spaarpot nu opneemt of niet! Als je je contract hebt afgesloten na je 55ste, wordt de belasting geheven op de tiende verjaardag van je contract.
Zelfs wanneer je de wettelijke leeftijd bereikt om je pensioensparen onder optimale fiscale voorwaarden op te nemen, ben je niet verplicht om je kapitaal onmiddellijk volledig op te nemen. Je behoudt de volledige vrijheid om je opnames te spreiden volgens de evolutie van de markten.
In de huidige turbulente context van de financiële markten raadt voorzichtigheid aan om overhaaste opnames van je pensioensparen te vermijden. Zoals het financiële gezegde luidt: "Het is niet de timing van de markt die telt, maar de tijd die je op de markt doorbrengt". De "rug-buigen"-strategie blijkt meestal het meest verstandig bij beursschommelingen. Bovendien is het fiscaal voordelig om door te gaan met pensioensparen na je 60ste en tot 65 jaar, volgens de FSMA, de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten.