Dementie treft 5 tot 8% van de wereldbevolking, oftewel ongeveer 50 miljoen mensen wereldwijd. Er zijn verschillende factoren die het risico op dementie verhogen, waaronder voeding. Verschillende eerdere onderzoeken hebben de positieve effecten van het mediterrane dieet (kortweg MedDiet) aangetoond. Om de relevantie ervan te beoordelen en om te bepalen of een dergelijk dieet echt voordelen biedt, hebben onderzoekers van verschillende Italiaanse universiteiten, waaronder de Universiteit van Milaan en de Polytechnische Universiteit van de Marken een systematisch onderzoek uitgevoerd naar dit onderwerp.

Systematische onderzoek en meta-analyse : een uitleg

Voor niet-ingewijden: een systematische onderzoek is een wetenschappelijk proces dat tot doel heeft de resultaten van alle onderzoeken die een antwoord proberen te geven op dezelfde onderzoeksvraag te evalueren, vergelijken en synthetiseren. Ze omvatten vaak een metastudie of meta-analyse, wat een ander maar gerelateerd concept is aan het systematisch onderzoek. Een meta-analyse is een statistische samenvatting van de onderzoeken die in het systematisch onderzoek zijn opgenomen. Dit maakt het mogelijk om ze constructief te bekritiseren en up-to-date kennis te produceren. Dit is een zeer nuttig streven, vooral gezien de oceaan van kennis over dit onderwerp, waarin de neofiete lezer vaak verdrinkt in massa en complexiteit.

Een daling van 27% !

Het mediterrane dieet bestaat uit een hoge inname van volkoren granen, fruit, groenten, peulvruchten en olijfolie, evenals een matige consumptie van kaas en vis en een beperkte consumptie van vlees (vooral rood en bewerkt vlees), snoep en alcohol.

De onderzoekers konden twee bemoedigende specifieke resultaten isoleren: ten eerste werd het risico op dementie (van welk type dan ook) met 11% verlaagd dankzij dit type dieet. Ten tweede daalt het risico op Alzheimer, op zichzelf genomen, met 27% dankzij een mediterraan dieet. We zouden eenvoudigweg kunnen zeggen dat dergelijke verminderingen anekdotisch zijn, maar we moeten in gedachten houden dat we het hebben over ziekten die wereldwijd 50 miljoen mensen treffen. Het is daarom logisch dat het promoten van een dergelijk dieet de fysieke en cognitieve gezondheid van onze ouderen zou kunnen verbeteren, terwijl het de financiële en menselijke last verlicht die deze ziekten op onze gezondheidszorg leggen.

Lees meer bij :

Nucci, D., Sommariva, A., Degoni, L.M. et al (2024). “Association between Mediterranean diet and dementia and Alzheimer disease: a systematic review with meta-analysis”. Aging Clinical Experimental Research vol. 36, n°77. URL : https://doi.org/10.1007/s40520-024-02718-6, geraadpleegd op 28/05/2024

Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste pensioentrends en financiële strategieën.