Alle kranten koppen het: de meeste lonen zullen in januari 2025 worden geïndexeerd met ongeveer 3,5%, afhankelijk van hun paritair comité (PC). Er zijn veel PC's betrokken, maar de belangrijkste zijn PC200, dat meer dan een half miljoen bedienden vertegenwoordigt, PC302 voor de horecasector, PC226 voor de internationale handel, PC118 en PC220 voor de voedingsindustrie en PC140.03 voor het wegvervoer.

Een uniek mechanisme  

De automatische loonindexering werkt als volgt:

  1. De afgevlakte gezondheidsindex (gemiddelde van de laatste 4 maanden van de gezondheidsindex) wordt permanent opgevolgd.

  1. Wanneer deze index een bepaalde drempel (de spilindex) overschrijdt, wordt automatisch een verhoging in gang gezet:
  • De sociale uitkeringen stijgen met 2% de volgende maand;
  • De lonen in de overheidssector stijgen met 2% in de tweede maand na de overschrijding;
  • De lonen in de privésector volgen volgens de collectieve arbeidsovereenkomsten van hun sector;

  1. De volgende spilindex wordt dan berekend door de vorige met 2% te verhogen. Bijvoorbeeld:
  • Als de spilindex 110 is;
  • Wanneer de afgevlakte gezondheidsindex 110 overschrijdt;
  • Worden de verhogingen van 2% in gang gezet;
  • De volgende spilindex zal 112,2 zijn (110 × 1,02).

Dit systeem is bedoeld om de koopkracht van werknemers te behouden tegenover de inflatie. Het is een mechanisme dat vrij uniek is en België onderscheidt van zijn Europese buren.

Zijn de pensioenen ook betrokken?  

De indexering van de pensioenen vindt plaats "wanneer de spilindex voor sociale uitkeringen en lonen in de overheidssector wordt overschreden", volgens de Federale Pensioendienst (FPD) op zijn website. De indexering van de pensioenen gebeurt de maand volgend op die waarin de spilindex wordt overschreden. Dit jaar werden de pensioenen in mei geïndexeerd. Volgens de huidige vooruitzichten zal de spilindex voor sociale uitkeringen in januari 2025 worden overschreden. De indexering van de pensioenen zou in dit geval in februari 2025 plaatsvinden, met 2%.