De intercommunale Carolo Humani, die verschillende ziekenhuizen, poliklinieken, rusthuizen en crèches beheert, hield haar algemene vergadering op donderdag 28 juni. De vergadering was een gelegenheid om de financiële situatie van de organisatie te bespreken, die geconfronteerd wordt met een explosie van de aansprakelijkheidsbijdragen. Deze in 2011 ingevoerde aanvullende bijdragen zijn bedoeld om de basisbijdragen voor de statutaire pensioenen aan te vullen en zo de pensioenen van het statutaire personeel te financieren. 

Hierdoor worden de financiën van de intercommunale zwaarder belast dan in het verleden, wat voor problemen zorgt. Met een steeds kleiner aantal statutaire personeelsleden aan het werk, zijn de financiën van een aantal overheidsinstellingen de laatste jaren uit evenwicht geraakt.

Wat is de responsabiliseringsbijdrage?

De bijdragen aan het solidariteitspensioenfonds bedragen 45%, waarvan 37,5% ten laste van de werkgever en 7,5% ten laste van de werknemer. De responsabiliseringsbijdrage komt daar nog bij en is momenteel vastgelegd op een wettelijk minimum van 50% van het verschil tussen de werkelijke pensioenkost (die stijgt) en het bedrag van de basisbijdragen, zowel werkgever als individu. Deze bijdrage is dus dynamisch. 

Ter vergelijking: de bijdragen voor contractuele arbeiders in dezelfde intercommunales (die dus onder het werknemerspensioenstelsel vallen) bedragen 38,07%, waarvan 13,07% ten laste van de werknemer en 25% ten laste van de werkgever. De traditionele berekening dus.

De Unie van Steden en Gemeenten van Wallonië (Union des Villes et Communes de Wallonie, UVCW) schat dat de aansprakelijkheidsbijdragen tussen 2023 en 2028 met meer dan 100% zullen zijn gestegen, omdat steeds meer gemeenten zich bij deze aansprakelijkheidsregeling aansluiten. Onvoorstelbaar.

Bron : UVCW

Een ongunstige context 

Steeds meer gemeenten, OCMW's en intercommunales worden geconfronteerd met het probleem van de verantwoordingsbijdragen. De reden hiervoor? De fondsen die gebruikt worden om de pensioenen van de gepensioneerden van deze structuren te betalen, staan heel vaak los van het pensioenstelsel voor de rest van de bevolking en werken dus in een vacuüm. In ieder geval is dit een gesloten systeem. Maar met de vergrijzing van de bevolking en de afname van het aantal werknemers is dit systeem niet langer levensvatbaar.

In 2022 bedroegen de aansprakelijkheidsbijdragen van Humani alleen al 13 miljoen euro. In 2023 waren ze gestegen tot ongeveer 20 miljoen. En tegen 2028 zouden ze moeten oplopen tot 35 miljoen euro, volgens schattingen van de intercommunale, een van de grootste in Wallonië. Met het toenemende gewicht van deze bijdragen vertonen de rekeningen van de intercommunale in 2023 een tekort van 12,2 miljoen euro.

Een structureel probleem?

De verantwoordelijken van Humani benadrukten dat het hier om een extern probleem gaat dat het dagelijks beheer van een intercommunaal ziekenhuis overstijgt. De wettelijke pensioenregeling voor het personeel en de lokale vertegenwoordigers is immers een federale verantwoordelijkheid.

Ze gaven ook aan dat ze wachten op structurele politieke oplossingen om het probleem aan te pakken.

Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste pensioentrends en financiële strategieën.