Pensioen wordt vaak gezien als een tijd om eindelijk te ontspannen na tientallen jaren hard werken. Maar als de eerste maanden van rust voorbij zijn, vragen veel gepensioneerden zich af: wat nu? Hoe vind je een nieuwe betekenis in het leven na het verlaten van de professionele wereld? Dit is waar het Japanse concept van Ikigai om de hoek komt kijken.

Wat is Ikigai?

Ikigai (gespeld 生き甲斐, gevormd uit “生き” (iki), “leven”, en “甲斐” (kai), “de moeite waard”) is een Japanse term die vertaald kan worden als “bestaansreden” of “dat wat het leven zin geeft”. Het gaat over het vinden van de perfecte balans tussen wat je graag doet, waar je goed in bent, wat de wereld nodig heeft en waarvoor je beloond kunt worden. Voor velen is Ikigai een dagelijkse bron van motivatie, een innerlijk kompas dat hun acties stuurt en hen in staat stelt om het leven ten volle te leven.

Ikigai en pensioen: een nieuw avontuur!

Voor senioren en gepensioneerden kan de zoektocht naar Ikigai hen helpen om de zin van hun leven opnieuw te definiëren. Pensioen kan het einde van een carrière betekenen, maar het opent ook de deur naar nieuwe mogelijkheden en nieuwe passies. Zonder de druk van de dagelijkse sleur is het mogelijk om je te concentreren op datgene waar je echt gepassioneerd over bent, of dat nu vrijwilligerswerk, kunst, tuinieren, reizen of zelfs het opstarten van een nieuw ondernemersproject is.

Dit is het geval bij Michelle, een 62-jarige Française, die besloot haar communicatieadviesbureau te starten. Met haar lange en uitgebreide ervaring op dit gebied, profiteerde ze van de introspectie die haar pensioen met zich meebracht om te besluiten haar nieuwe project op te starten, met de hulp van verschillende programma's. SeniorsPreneur is een Waals project dat senioren in staat stelt hun eigen bedrijf op te starten. Dit type structuur lijkt nog niet te bestaan in Vlaanderen.

De rol van activiteit in mentaal welzijn

Talrijke studies tonen aan dat fysiek en mentaal actief blijven cruciaal is voor het welzijn van gepensioneerden. Maar niet alle activiteiten zijn gelijk. Het is essentieel om bezigheden te doen die voldoening en vervulling geven, en dat is precies waar ikigai over gaat. Een activiteit vinden die bij je ikigai past, kan je dagelijkse leven veranderen en een grote impact hebben op je mentale gezondheid.

Activiteiten zoals vrijwilligerswerk, het leren van nieuwe vaardigheden of het uitoefenen van een creatieve hobby zijn niet alleen manieren om de tijd te doden. Ze voeden een gevoel van prestatie, stimuleren het gevoel van eigenwaarde en moedigen sociale interactie aan. Deze elementen zijn essentieel in het voorkomen van sociaal isolement en depressie, twee veel voorkomende problemen bij gepensioneerden.

Ikigai als pijler van mentaal welzijn

Door ikigai in je leven te integreren, bouw je een stevige pijler voor je mentale welzijn. Het kan je ook helpen bij de uitdagingen en overgangen van je pensioen, door je elke dag een duidelijk en motiverend doel te geven. Of je je ikigai nu vindt in het delen van je kennis door mentorschap, het onderhouden van een bloeiende tuin of het verkennen van nieuwe culturen door te reizen, het belangrijkste is dat het je vreugde en een gevoel van doel brengt.

Een bevredigend pensioen dankzij ikigai

Pensioen betekent niet het einde van productiviteit of persoonlijke voldoening. Integendeel, het kan het begin zijn van een nieuw avontuur waarin je eindelijk de tijd en de vrijheid hebt om je ware ikigai te ontdekken. Door te ontdekken wat diepe betekenis geeft aan je leven, open je de deur naar blijvend mentaal welzijn en een bevredigend pensioen. Dus, of je nu al met pensioen bent of bijna met pensioen gaat, stel jezelf de vraag: wat is jouw ikigai? Je zou wel eens verrast kunnen zijn!

Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste pensioentrends en financiële strategieën.