Verdwijnt het vervroegd pensioen ? Eigenlijk niet, men zal nog steeds met vervroegd pensioen kunnen gaan onder bepaalde voorwaarden. 

Toch zijn er veranderingen op komst. De regeringsonderhandelingen zijn aan de gang en enkele lekken hebben ons geleerd dat de voorwaarden voor vervroegd pensioen zouden kunnen veranderen. 

De huidige voorwaarden 

Men kan met vervroegd pensioen gaan volgens de volgende leeftijds- en loopbaanvoorwaarden: 

  • Op 63 jaar bij 42 loopbaanjaren;  
  • Op 62 jaar bij 43 loopbaanjaren;  
  • Op 61 jaar bij 43 loopbaanjaren;  
  • Op 60 jaar bij 44 loopbaanjaren. 

Om ervoor te zorgen dat een loopbaanjaar meetelt voor de vereiste 44, 43 of 42 jaren om in aanmerking te komen voor vervroegd pensioen, moeten er voor elk jaar 104 dagen worden bewezen (dit komt overeen met 1/3 van het jaar). Deze 104 dagen kunnen gepresteerd of gelijkgesteld zijn (ziekte, werkloosheid, enz.). 

Wat wil men veranderen? 

Er wordt niets gewijzigd aan de leeftijd, maar een aanpassing van de loopbaanvoorwaarde ligt op tafel. 

  1. De voorwaarde van 104 dagen zou worden verhoogd naar 156 dagen (1/2 jaar in plaats van 1/3)! 

Gevolgen: 

Als je je loopbaan op 1 september bent begonnen, zal het eerste jaar meetellen voor de berekening van het pensioen, maar niet voor de voorwaarde van vervroegd pensioen. Het eerste jaar telt namelijk slechts 104 dagen in plaats van 156. 

Je zult een jaar langer moeten werken. 

Als je geplande vervroegde pensioenleeftijd op 1 mei valt, moet je werken tot 30 juni om de 156 dagen te halen die nodig zijn om de loopbaanvoorwaarde voor vervroegd pensioen te valideren. 

Je zult dus 2 maanden langer moeten werken. 

In totaal zal je in ons voorbeeld 14 maanden later met vervroegd pensioen kunnen gaan. 

  1. De berekening van het vervroegd pensioen zou worden beïnvloed door een malus 

Als je niet over 35 effectieve loopbaanjaren beschikt (d.w.z. daadwerkelijk gewerkt) binnen de vereiste 44, 43 of 42 jaren om in aanmerking te komen voor vervroegd pensioen, krijg je een verlaging van 5% per jaar vervroegd pensioen. 

Als je bijvoorbeeld op 63 jaar met pensioen gaat in plaats van op 66 jaar, zal je pensioen met 15% worden verminderd! 

Conclusies 

Niets van dit alles is reeds van kracht, er zijn enkel vage plannen. Het lijkt er bovendien op dat er geen akkoord is tussen de partners van de Arizona-coalitie over deze wijziging. Toch zijn we ervan overtuigd dat er veranderingen zullen komen. 

Het is dus belangrijk om het pensioennieuws de komende dagen op de voet te volgen. 

Aarzel niet om je te abonneren op onze nieuwsbrief of contact op te nemen met onze diensten om alle nodige simulaties te maken voor een goede voorbereiding op je pensioen. 

Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste pensioentrends en financiële strategieën.