De vergrijzing van de bevolking roept heel wat vragen op bij senioren. Als antwoord hierop heeft het UZ Brussel een nieuw soort consultatiegelanceerd: "gezond ouder worden", om de gezondheid vansenioren actief te bevorderen. Op die manier hoopt het ziekenhuiszijn strategische transformatie tot "gezondheidscentrum" voort te zetten.

Zoalsde woordvoerster van het UZ Brussel zei: "We streven er nietalleen naar om het leven te verlengen, maar ook om de levenskwaliteitte verbeteren door 65-plussers te helpen om in goede gezondheid ouderte worden. En we doen dit op een wetenschappelijke basis".

Om ditte bereiken wil het ziekenhuis een multidisciplinaire aanpakhanteren: senioren worden uitgenodigd om een psycholoog, eenfysiotherapeut, een diëtist en een geriater te raadplegen. Vanaf hetbegin van de zorg wordt een proactief en uitgebreid screeningprocesgestart om gezondheidsproblemen zo vroeg mogelijk op te sporen en tebehandelen.

Deaanpak omvat fysieke tests, psychologische onderzoeken, metabolischeanalyses en medische analyses. De raadplegingen vinden plaats opwoensdagochtend en duren ongeveer drie uur. Elke raadpleging kostmaximaal €160. Er is nog geen vergoeding aangeboden door deziektekostenverzekering.

"Inplaats van alleen ouderen te behandelen die lijden aan functieverliesna een ziekenhuisopname, willen we met dit nieuwe consult ook ouderenaantrekken die nog actief en relatief sterk zijn", legt Siddhartha Lieten, hoofd van de afdeling geriatrie, uit. "Focussenop gezondheidsbevordering bevordert de onafhankelijkheid. Door vroegte beginnen en holistisch (red. noot: allesomvattend) te werken,kunnen we het verlies van fysieke en mentale capaciteit aanzienlijkbeperken."

Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste pensioentrends en financiële strategieën.